Groeipijn is fijn

railwayFoto: Unsplash.com

Volgens zelfverklaarde spirituele totempalen moet je tegenwoordig alles ‘loslaten’. Doe het niet. Bekijk of je de taken die je jezelf hebt toebedeeld anders kunt organiseren en (deels) kunt delegeren zodat ze wél uitvoerbaar blijven. Anders gooi je je opgebouwde kennis en ervaring weg. Bovendien word je dan onbetrouwbaar. ‘Ik mezélf heb toebedeeld?’ Zul je misschien zeggen. Ja. Want je doet het allemaal zelf. Je moet niets. Behalve ademhalen. En eten is ook wel handig.

Als er één ‘ding’ is waar de mense (nee dit is geen spelvout) tegenwoordig behoefte aan hebben dan zijn het wel luitjes die je kunt vertrouwen. Om een boodschap kunt sturen. Die na één seconde de telefoon opnemen. En horen wat je zegt. Dus word alsjeblieft niet zo’n slampamper die bij de eerste de beste tegenslag alles aan de kant gooit, van hot naar her huppelt en alleen alles doet wat leuk is, gelukkig maakt en lekker comfortabel voelt. Doe dat tijdens een spirituele workshop of een retraite van een week. Weet wanneer je vaag kunt doen en besef wanneer je concreet moet zijn.

Als je je na verloop van enige tijd zwaar oncomfortabel én ontevreden wilt voelen dan moet je vooral in je comfort zone blijven dobberen en alleen mensen om je heen verzamelen die het allemaal roerend met elkaar eens zijn, precies dezelfde platen luisteren, bij exact dezelfde teksten breeduitgemeten filosofische bespiegelingen declameren, in het dagelijkse leven als lemmingen achter elkaar aan lopen en overal ‘ja’en ‘amen’ op zeggen. Met dat soort kluitjesvolk kun je geen zaken doen want als het er op aankomt zijn ze niet thuis, omdat alle afspraken zijn ‘losgelaten’.

En trap er niet in, als je lekker op koers zit en er allerlei ‘adviseurs’, ‘coaches’ en ‘goeroes’ om je heen komen draaien en je aansporen om alles lekker te laten gaan, meer te genieten, harder uit te rusten, vaker op vakantie te gaan, meer te niksen, het allemaal maar gewoon lekker los te laten. Je kunt keihard werken en kilometers maken in een ontspannen context en tegelijk creatief zijn. Het één sluit het ander niet uit. Dan hoef je niet meer op vakantie om uit te rusten, dan ga je op vakantie om drie keer de Ventoux te pakken en wat kneten op te halen voor mensen met een ongeneeslijke ziekte.

Advertentie

2 gedachtes over “Groeipijn is fijn

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s