De onrendabelen en alles

“Meneer ik ga u niet opereren want u bent te oud.” Als dat is wat je te horen krijgt van je ziekenhuisspecialist dan moeten we even heel kritisch kijken naar het hoe en waarom van deze mededeling. Is de leeftijd van de betreffende zorgvrager statistisch gezien een (te) hoge risicofactor voor de betreffende ingreep? Of wegen de kosten van de operatie niet op tegen de baten van de gezondheidswinst?

Zeg welke economische bijdrage levert “de 70-plusser” nu feitelijk en concreet aan de maatschappij? Joh die zit toch de hele dag achter de geraniums?

Maar hoe zit het nou met het hele gebeuren? Krijgt een 45-jarige die in de bijstand zit dus per definitie geen voorrang op een 45-jarige met een eigen inkomen bij het vervangen van een falende hartklep of een versleten knie?
O ja natuurlijk. De thuiszittende en bedlegerige 45-jarige met een eigen inkomen kost de samenleving bakken vol met geld. Want de betreffende werkgever moet het loon doorbetalen voor de duur dat zijn werknemer niet meedraait in het bedrijf.

En een 45-jarige in de bijstand is tóch al een kostenpost. Dat verandert niet. Dat is het granieten bestand. Hij of zij gaat na het herstel van de gezondheid op zeker niet opnieuw deelnemen aan de arbeidsmarkt of godbetert de zakenmarkt. Iemand die eenmaal in de bijstand zit komt er immers nooit meer uit en maakt nul komma nul procent kans om de uitkering om te zetten in bezoldigd werk van bijvoorbeeld 30.000 per jaar. Dat bestaat niet. Dat zijn luchtkastelen.

De inhoudelijk onderbouwde beslisboom inzake het al of niet behandelen van 70-plussers van al die knappe koppen met deftige titels die 100 jaar naar school zijn geweest kunt u hier niet downloaden.

En beste mensen, laten we nu even heel eerlijk en realistisch zijn: daar kies je toch zélf voor om 70 te worden? Het hóeft niet. Het is je eigen keuze om deze leeftijd te bereiken. Dan weet je vantevoren dat je van allerlei dure klachten kunt krijgen want het stond immers op voorhand al in de statistieken beschreven. En in de hemel is alles veel beter! Daar is iedereen aardig tegen elkaar, de lamm’ren slapen met de leeuwen en je komt ook allemaal oude bekenden tegen van vroeger toen je nog jong was. Dat is toch fantastisch?

Had ik al uitgelegd waarom een goede fysieke conditie van senioren deze discussie overbodig maakt?

Zullen we anders even heel kritisch gaan kijken naar de beschikbare data over het verbeteren van de kwaliteit van leven met een functionerende hartklep en soepele heupjes? Zullen we anders even buitengewoon kritisch kijken naar het aantal mantelzorgers dat na het herstel van de dierbare (wederom) fulltime kan deelnemen aan de arbeidsmarkt voor een slordige 30 à 40k of misschien wel meer? Of potentiële preventieve respijtzorgbesparingen? Zullen we anders even verder kijken dan onze neus lang is?

Een kwart van de 16-69-jarigen combineert een baan van 12 uur per week of meer met het geven van mantelzorg (bijna twee miljoen mensen).

SCP, 13 februari 2019.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s