Manifest

IMG_20180820_145137.jpg

Geachte rentmeesters van het Grote Gelijk, inclusief verkenners, herauten, hielenlikkers, subslaven, onderdanige aanhangsels en kruiperig addergebroed,

Stel nu dat niet “moeder de vrouw” Eva, en niet “succubus” Lilith, maar een andere godin weggestuurd is uit de Hof van Eden. Omdat ze te ambitieus, te authentiek en te ‘werelds’ was. En zich de ongeschreven wetten van het patriarchaat niet liet voorschrijven. Te uitgesproken, te direct, te vooruitstrevend. Wat betekent dat dan voor het scheppingsverhaal als zij er niet meer is? Wat ontstaat er precies tijdens haar afwezigheid?

Eva wacht geduldig tot haar man thuiskomt en heeft haar hele leven als het ware om hem heen geplooid. Ze is dienstbaar, trouw, loyaal, wijs, gul, kalm, geduldig en een “thuis” voor haar echtgenoot. Een veilige haven waar hij altijd op terug kan vallen. Van haar man verneemt Eva de maatschappelijke ontwikkelingen en de politieke actualiteiten. Hij legt aan haar uit wat er in de krant staat en wat ze ervan moet vinden.

Voor Eva is ‘mansplaining’ heel normaal: daar is haar hele huwelijk op gebaseerd. Behalve de keuken: dat is haar domein waar ze geen tegenspraak duldt. Lilith is anders. Ze loopt om 2 uur ’s nachts stronken naar huis van een vriendinnenfeestje, Appt haar minnaar onderweg wakker, pijpt hem naar de maan en valt dan in slaap bij hem op de bank. En ze lacht haar huisarts recht in zijn gezicht uit als hij oppert dat ze best wel eens ADHD kon hebben.

Op Lilith kun je niet leunen of terugvallen: je sodemietert in een diep gat als je dat probeert. Ze schopt je onder je kont, demonstreert op straat tegen onrecht, schrijft protestbrieven aan dictators en levert petities in bij de Tweede Kamer. Eva daarentegen is behoudend, zwijgzaam, weegt haar woorden op een gouden schaaltje en ‘conserveert’ zichzelf zoals dat in klassiek-feministische termen heet. Lilith verleidt en geeft zichzelf weg. Ze is het soort vrouw waar types zoals Bono plaatjes over volhuilen met teksten zoals: “And you give yourself away.” Onschaakbaar, ongrijpbaar, onnavolgbaar.

Ergens in het sacrale midden van de driehoek Eva, Lilith en de eerdergenoemde ongewisse derde verstoten godin uit het paradijs verblijf ik, hoogachtend, uw ondergetekende,

Sandra Schoppers

Advertenties

3 gedachtes over “Manifest

Schelden doet u thuis

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s