Denken, dromen, durven en doen

image

Er is een plaats voor het verstand en de opgeslagen kennis in het verstand. Dat is op het praktische terrein van het dagelijkse leven. Maar als het alle aspecten van je leven overneemt, tot en met je relaties met andere mensen en moeder natuur, wordt het een monsterachtige parasiet die, als je ‘hem’ niet onder controle krijgt, uiteindelijk het leven op deze aarde kan vernietigen en uiteindelijk, door zijn ‘gastheer’ om te brengen, ook zichzelf. Wat nodig is, is een permanente verschuiving in bewustzijn.

Om het nog eenvoudiger te maken: je krijgt je brein en alles wat daarin gebeurt niet onder controle: controle is een illusie. Hoogstens kun je met een meditatie even op de “pauzeknop” drukken. De kunst is om alles wat tussen je oren ‘gebeurt’ te relativeren. Wat gebeurt er nu feitelijk en concreet in je hoofd? Is je brein een verlaten station met treinen vol conflicterende gedachten die tegen elkaar inrijden? Een tandenknarsend pakhuis vol met oude lompen die niemand meer wil dragen? Ga eens op dat station of in dat pakhuis zitten. En lach eens om jezelf.

Geef je verzet op tegen het huidige moment. Klaag niet over wat er allemaal mankeert aan het heden. Wijs niet met de vinger. Maak geen ruzie. Doe er wat aan. Kom in actie, doe wat je kunt. Wil je dat niet? Dan ben je een zeurpiet die aandacht aan het vragen is. Klagen is verzet tegen de realiteit. Je uitspreken en benoemen wat er aan de hand is, is kracht. Om dat laatste te doen, moet je je verdiepen in de materie en vragen stellen waar je het antwoord al op weet. Dán verander je iets, dan veroorzaak je een rimpeling in het bewustzijnsniveau van jezelf, de groep waartoe je behoort en bij anderen die verantwoordelijk zijn voor de kwestie die je aansnijdt.

Nogmaals: wil je dat niet? Wil je geen dossierkennis opbouwen? Wil je geen inhoudelijke verbinding maken tussen jou en anderen? Wil je niet constructief en opbouwend zijn? Wil je je kop niet boven het maaiveld uitsteken? Ondersteun dan anderen die dat wel (gaan) doen. Zoek en vind informatie die zij kunnen gebruiken en zet je eigen ego opzij voor het algemeen belang. Stop met oordelen en begin met (anderen) waarnemen. Het (voorgeprogrammerde) verstand plakt voortdurend etiketjes. Glimlach om die neiging. Onderdruk het niet, maar lach er gewoon om. Wees wijzer en observeer in plaats daarvan met je zintuigen. Baseer je constateringen op wat je (aan den lijve) ervaart.

Gebruik je brein niet als een projector om films af te draaien op het leven van anderen dat je als beeldscherm gebruikt. Schrijf in plaats daarvan korte verhalen voor de mensen om jou heen die dat ook op prijs stellen. Gebruik anderen niet als kleurplaat om in te vullen met je eigen donkere tinten als zij objectief constateerbaar in het licht staan. Vraag jezelf liever af waarom je anderen als figurant of object nodig hebt om je verhaal te vertellen. Je bent zelf immers de hoofdpersoon van jouw eigen leven en mag je eigen “ik” duidelijk neerzetten zoals hij of zij is. Er is echt geen ander land in de wereld waarin de vrijheid om dat te doen groter is. Dus elke aarzeling is je eigen verantwoordelijkheid om te onderzoeken.

Sluit vriendschap met je brein. Geef je verstand een duidelijke taak zodat het weet wanneer het in actie mag komen en wanneer het achterover mag leunen. Als je barst van de ideeën, dromen en voornemens dan is het slim om een week- of maandkalender te maken waarin je bruikbare plannen omzet in concrete activiteiten om te ondernemen. Alles blijft dan niet meer rondspoken in je hoofd, om vervolgens onaangeroerd ergens ontevreden in een hoek te blijven liggen, maar krijgt op deze manier handen en voeten in de praktijk. En ja, er zijn duizenden dingen die mis kunnen gaan. Maar wie heeft jou ooit verteld dat het leven zonder risico’s is? Of zou moeten zijn? Wat is het meervoud van lef?

Bronnen:
De Kracht van het Nu – Eckhart Tolle
Handboek Vrouwelijk Leiderschap – Meriam Jansen

2 gedachtes over “Denken, dromen, durven en doen

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s