De wet van de remmende voorsprong


Theodor Morell, lijfarts van Hitler, vierde van rechts

De grote fout die Hitler maakte is te hard lopen. Waardoor hij zichzelf buiten de maatschappij plaatste en keine Anschluss meer had bij menselijke beslommeringen die aansluiten bij een in wezen macro-economisch maatschappelijk onbehagen. Hij was als een losse vonkende stekker onder een onbemand bureau met een stapel onafgeronde gedachten erop die tot het plafond reikten. In een andere context zou hij een alcoholist of doorgesnoven junk zijn geweest.

Met z’n malle Tirolerbroekje met maillots die tot over zijn knieën reikten bracht hij desondanks vrouwen zodanig het hart op hol dat meerderen krankzinnig werden en zich al of niet ‘succesvol’ van het leven beroofden. Zijn grote ‘truc’ was onthouding. Hij beloofde zijn doelwitten impliciet en expliciet hemel en aarde en als het puntje bij het paaltje moest komen was hij letterlijk en figuurlijk niet thuis. Zo gijzelde hij zijn nichtje jarenlang in een gouden kooi waarin het haar in materieel opzicht aan niets ontbrak. Maar inwendig kwijnde het kind helemaal weg.

Een onderwijzer vertelde me recent dat één van de belangrijkste handlangers van Hitler twee derde van de politie in zijn achterzak had. Als dat waar is, want ik moet dat allemaal maar aannemen wat hij beweert, dan kon Hitler dus ook eventuele aangiften rondom zijn persoon in de prullenbak laten verdwijnen. Dat zou in dat geval niet zo best zijn natuurlijk. Tegenwoordig verdwijnt de meerderheid van alle aangiften automatisch in de vuilnisbak maar dat is een ander verhaal.

Omdat Hitler buiten het gangbare leven stond raakte hij op een gegeven moment afhankelijk van (exorbitante) giften. Hij was een gecrowdfunde dictator. Dat maakt je ironisch genoeg heel kwetsbaar, waardoor je overeenkomsten moet sluiten met de spreekwoordelijke duivel om aan de bal te blijven. Want die kom je hoe dan ook onderweg een keer tegen als je zo’n grote achterban hebt. Niets wordt je bespaard: weerstand, verraad en achterklap horen erbij. Hoe je dat opvat maakt het verschil tussen destructief slachtoffergedrag of inspirerende waardigheid.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s