Verwarde mensen

malekf

Volgens Damiaan Denys is de tolerantiegrens van het Nederlandse volk toe aan een grondige herziening, en worden wij geacht agressie in de openbare ruimte normaal te gaan vinden omdat dat nu eenmaal onderdeel uitmaakt van de maatschappij en niet uit te sluiten valt. Daarnaast stelt hij dat de term ‘verward’ te pas en te onpas wordt gebruikt en dat daar ook mensen tussen zitten die verkeerde bedoelingen hebben. Verder stelt hij dat alle partijen die betrokken zijn (geweest) bij dergelijke drama’s de onvoorspelbaarheid van dit soort verschrikkelijke incidenten moeten accepteren.

Malek F. is een verward persoon die een criminele daad heeft begaan. Dat dat zowel psychiaters als het OM voor een buitengewoon lastige kwestie stelt is evident. Maar om één aspect van deze bijzonder trieste geschiedenis kun je eenvoudigweg niet heen: het aantoonbare feit dat de familie meerdere keren aan de bel heeft getrokken bij de betreffende GGZ-instelling. Kennelijk ontbrak een effectieve persoonlijke begeleiding die buitengewoon belangrijk is op het moment dat je van een gesloten (herstel)verblijf terugkeert naar de maatschappij. Gevoelens van woede en onmacht kunnen van binnenuit op onvoorspelbare momenten bij de repatriant optreden of extern worden getriggerd door onvoorziene gebeurtenissen.

Er valt nog een slag te maken wat het accepteren van de onvoorspelbaarheid van het gedrag van een repatriant betreft. Zorg dat het direct ‘blussen’ van licht ontvlambaar gedrag 24/7 gefaciliteerd wordt. Hoe je dat doet is een vraagstuk voor GGZ dat onmiddellijk op de agenda moet zonder enige vrijblijvendheid wat concrete afspraken op korte termijn betreft.

Het hangt van de variabelen in de context van de repatriant af op welke manier een eventuele uitbarsting van giftige emoties wordt opgevangen. Hoe sterk is het sociale netwerk om de repatriant heen? Er is minimaal 24 maanden nodig om een stabielere thuissituatie te effectueren waarbij persoonlijke begeleiding aan huis een vast gegeven zou moeten zijn dat je niet overlaat aan ‘de vrouw van’. De mate waarin een repatriant al of niet een gevaar vormt voor zich/haarzelf of voor zijn/haar omgeving is daarvan sterk afhankelijk. In het belang van ons allemaal is het verstandig dat Ministerie VWS discreet een onafhankelijk onderzoek instelt naar de kwaliteit van de zorg aan huis gedurende de periode dat Malek F. terugkeerde in de maatschappij.

Om te voorkomen dat dit een jij-bak wordt waar de fundamentele rechterkant van ons politieke spectrum zich met een aan waanzin grenzende verbetenheid op stort moeten we wegblijven bij het rondpompen van verwijten. Dat behoeft enige uitleg. Niet zelden zie ik dat de grootheden ‘schuld’ en ‘verantwoordelijkheid’ op een buitengewoon slordige manier bij elkaar op een hoop worden gegooid, terwijl dit twee totaal verschillende begrippen zijn. Niemand kan er iets aan doen dat de vader van Malek F. is overleden. Maar we zijn wel samen verantwoordelijk voor de manier waarop we voor hem zorgen, van A) gesloten (herstel)verblijf tot en met de B) terugkeer en de C) participatie in de maatschappij. Of we moeten vinden dat een succesvolle repatriëring sec voorbehouden is aan autochtonen. Dan heb ik niets gezegd.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s