Roofdieren

midas2

Een roofdier is uit op macht, seks, geld en het liefst alles tegelijk in zo groot mogelijke hoeveelheden. Een sterke, zelfbewuste, welbespraakte vrouw met een interessant netwerk is een land dat zo snel mogelijk veroverd moet worden. Roofdieren zijn meestal mannen, dus voor het gemak schakel ik over op ‘hij’. Vanzelfsprekend zijn niet alle mannen roofdieren.

Deze ‘weerwolven’ zien jou niet als mens, ze zien jou als ‘object’ dat tot ‘subject’ moet worden gemaakt. Anders gezegd: in hun ogen besta jij nog niet als op zichzelf staande identiteit, los van henzelf. Jij wordt pas ‘iemand’ als zij hun spreekwoordelijke vlag in jouw ‘landschap’ steken. En jij precies doet wat zij willen. Voor hen is fysiek contact niet zomaar fysiek contact: vanaf dat moment is er een ‘contract’. En hij bepaalt de regels.

Omdat de grenzen tussen offline en online steeds verder ‘vervagen’ en zo langzamerhand vloeiend in elkaar over beginnen te lopen als het gaat om zakendoen, werken, politiek en persoonlijke relaties loopt elke vrouw in principe gevaar om door een dergelijk ‘roofdier’ te worden uitgekozen. Als je dit overkomt dan hoef je het je niet persoonlijk aan te trekken: zelfs de in alle opzichten best beveiligde vrouw die nergens om vraagt kan dit overkomen. Het begint meestal met vreemde dingen die gebeuren in je online omgeving. Een anoniem account dat rare dingen over je schrijft. Een wesp die om je heen zoemt.

Een van de regels van een roofdier is dat jij zijn ‘bezit’ bent zodra je een keer akkoord bent gegaan met een voorstel van zijn kant. Dat kan iets onschuldigs zijn zoals een terrasje doen. Maar ook na een telefoongesprek of een DM-conversatie kan hij al in de veronderstelling verkeren dat je zijn eigendom bent. Dit merk je pas zodra je je eigen gang gaat zoals gewoonlijk en hij vanuit het niets een onverklaarbare driftbui krijgt met begeleidende scheldpartijen waarin smaad en laster worden gebezigd alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat jij de grond in wordt gerost. Jij hebt immers het ‘contract’ geschonden zonder hem daarvan in kennis te stellen. Maar jij weet van niets.

Voorkomen dat je een dergelijk roofdier ontmoet is onmogelijk. Zelfs onder een stoeptegel vinden ze je. Dus je kunt maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn. Dit blog is een digitale vaccinatie. De eerste voortekenen dat je te maken hebt met een roofdier vinden op intuïtief niveau plaats: je voelt een onverklaarbaar onbehagen tijdens contactmomenten met deze man, je hebt voortdurend het gevoel dat er iets onheilspellends in de lucht hangt, terwijl er feitelijk nog niets aan de hand is. Uit beschaafdheid worden deze gevoelens van onbehagen meestal weggeredeneerd zodra ze zich aandienen: je wilt niet ongezellig overkomen en je wilt de ander al helemaal niet in een kwaad daglicht stellen door zo op je hoede te zijn.

Toch is je intuïtie je belangrijkste innerlijke ‘barometer’ voor naderend onheil: luister er goed naar. Om het nog ingewikkelder te maken: je hormonen kunnen buitengewoon positief reageren op een roofdier. Een roofdier maakt een ‘cocktail’ van emoties in je los waarin je zodanig kunt verdwalen dat je de ‘uitgang’ niet meer kunt vinden. Dat is ook zijn bedoeling. Hij is er op uit om jou zodanig te verwarren dat hij eindeloos met je kan ‘spelen’ en elke gewenste emotionele respons uit jou kan ‘oogsten’ die hij nodig heeft om zich gezien, erkend, gewaardeerd, aantrekkelijk, (opper)machtig en begerenswaardig te voelen.

Hoe hij daadwerkelijk over zichzelf denkt diep van binnen is echter minder rooskleurig: hij heeft een diep ge/verstoord innerlijk zelfbeeld en haat zichzelf zo grondig dat hij zichzelf het liefst volledig onzichtbaar zou willen maken. Echter, zijn verlangen naar verbinding ‘wint’ het van zijn wens om door niemand te worden opgemerkt. Dus gaat hij op jacht. Hebben jij of je dochter(s) je te maken (gehad) met zo’n man? Je staat er niet alleen voor. Verzamel mannen en vrouwen om je heen die jou al vanaf de kindertijd kennen en ‘timmer’ het netwerk om je heen helemaal dicht zodat hij niet meer bij je kan komen. En neem de tijd om te herstellen van zo’n confrontatie, hoe kort het ook heeft geduurd: het hakt er diep in.

Een goede coach kan jou helpen om jezelf weer terug te vinden of frustraties en angsten onder woorden te brengen of ze op een andere manier vorm te geven zodat je ze (na verloop van tijd) los kunt laten. Wacht hier niet mee, doe het meteen en geef jezelf weer je eigen vrijheid terug. Mocht je niet weten bij welke therapeut of coach je het beste kunt aankloppen: mail naar sandra-schoppers@hotmail.com en ik geef je adressen door van vrouwen die je in ieder geval op korte termijn te woord kunnen staan en als zij jou niet zelf kunnen helpen een correcte doorverwijzing kunnen geven.

Advertenties

4 gedachtes over “Roofdieren

Schelden doet u thuis

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s