Wir haben es nicht gewusst

IMG_20180217_174334

In elke context ([deel]populaties, samenleving, maatschappij, land), ongeacht (welke) religie, waarbinnen de persoonlijke verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag niet wordt erkend, vinden (publieke) wreedheden plaats om de schuld aan het eigen handelen (of [relatieve] falen) buiten zich- of haarzelf te plaatsen. Elke mogelijkheid om het eigen gedrag op het conto van anderen te schrijven zal vroeg of laat worden benut. Niet omdat de mens per definitie de intrinsieke neiging heeft om alles en iedereen overal de schuld van te geven, nee: het gebeurt omdat het kan. Omdat je er zonder ingrijpende consequenties mee wegkomt.

Geen enkel mens is intrinsiek sec slecht. Maar kan dat mettertijd wel worden door een veranderende context. En hoe. De strafbare daden worden achteraf als zodanig gekenschetst. Pas in 1945 was Hitler fout. In feite maken de achteraf schouwende omstanders de dader. En wijzen hem of haar aan. Tot het moment dat de mens die op een schadelijke wijze handelt voor zich- of haarzelf en de groep waartoe hij of zij behoort erop wordt gewezen door een externe autoriteit dat het gedrag onwenselijk is of binnenkort wordt is de dader onbewust onbekwaam. Wordt hij of zij op de schadelijke consequenties gewezen en weigert hij of zij daar kennis van te nemen? Dan is hij of zij bewust onbekwaam. En weet dat hij of zij schade veroorzaakt. En kan dus niet meer ‘ontweten’ dat datgene dat hij of zij doet schade toebrengt aan anderen.

Een bewust onbekwame zou in dat geval zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor het eigen gedrag door een therapeut in de arm te nemen die zijn of haar cognitieve gedachtenproces analyseert en het emotionele (dader)gedrag dat daaruit voortkomt. Laat de bewust onbekwame na om zich- of haarzelf objectief constateerbaar in te spannen om bewust bekwaam te worden, dan is er vanaf dat moment sprake van een aantoonbare verantwoordelijkheid voor de schade die hij of zij aan anderen toebrengt. ‘Uitbehandeld’ bij GGZ is bijvoorbeeld geen geldige reden om anderen te beschadigen. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden.

Het is mij (nog) niet bekend of het strafrecht of het civielrecht voorziet in de mogelijkheid om de nadelige gevolgen van bewust onbekwaam handelen om te zetten in een (na)vordering op de dader. Ook is mij niet bekend of er een verzekeringsmaatschappij bestaat die bereid is om de schade van bewust onbekwame daden te (her)verzekeren als extra paragraaf op uw particuliere dan wel collectieve schadeverzekering. Want waarom zou ik onverzekerd moeten lijden aan bewust onbekwaam gedrag van anderen? Tot die tijd moeten we in deze ‘verstikkende’ maatschappij tjokvol social justice warriors maar leren leven met de gevolgen van de onverkwikkelijke zaken die bewust onbekwamen anderen aandoen met niets anders dan pure hufterigheid als moverende reden.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s