Albert Einstein

milevamaric

De grote moeite die Albert Einstein moest ondernemen om ondanks het welig woekerende anti-semitisme in zijn tijd een betrekking te krijgen om zijn gezin te kunnen onderhouden is tekenend voor zijn leven. Tegen de stroom in zwemmen was hem niet vreemd, ook nadat hij faam verwierf. Zijn eerste vrouw was Mileva Marić, een Servische natuurkundige. Na de scheiding gaf ze wiskunde- en pianoles om de eindjes aan elkaar te knopen.

Een tijdlang woonde Einstein in een erbarmelijke ghettowoning in Praag waar alleen bruin water uit de kraan kwam. Het is een wonder dat zijn kinderen verschoond bleven van een vroegtijdige confrontatie met Magere Hein. De dolksteekjes die werden uitgedeeld aan de briljante telg van ‘het uitverkoren volk’ en de manier waarop zijn reputatie werd vermalen tussen de kaken van zelfgenoegzame smaadfilisters en huichelachtige leeghoofden. Monica Pellegrino zou zeggen dat ze allemaal jaloers waren op zijn persoonlijke relatie met God.

Hoewel Einstein kon knarsetanden als een schip dat de haven niet mocht verlaten klaagde hij nooit. Hij bezondigde zich wel eens aan een cynische sneer aan het adres van zijn wetenschappelijke collega’s die hem het vuur aan de schenen legden. Wat hem steevast commentaar van zijn familie opleverde: je moest je kaarten niet zo plompverloren op tafel leggen maar de kritiek zwijgend van je af laten vallen. Hij dacht daar anders over. “Everyone must, from time to time, make a sacrifice on the altar of stupidity, to please the deity of mankind.”

Einstein wist dat onredelijke mensen verantwoording aflegden aan een ander bovenpersoonlijk opperwezen dan het zijne. Een opperwezen dat alleen ‘gul’ geeft om het dubbele terug te kunnen nemen en je straft als je anders bent dan anderen. Buiten Pierre Abélard was er niemand die tussen het jaar nul en nu zo faliekant tegen de tijdgeest in ging door te beweren dat tijd relatief is. (Abélard pleitte voor geestelijke soevereiniteit.) Het kostte hen beiden de vrouw waar ze het meest van hielden.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s