De oorsprong van misogynie

7d4e03b2914995c6bbd157d539b91994

De periode rond het jaar “0” was op z’n zachtst gezegd een zeer bewogen episode in de Europese geschiedenis. Dan had die ene van die provincie weer met die andere van dat continent geneukt. En kreeg die van dat perceel weer een kind van die van dat eiland. Één grote mythologische matrassenfuif. Eigenlijk is het Europa zoals wij dat vandaag kennen letterlijk en figuurlijk aan elkaar genaaid.

In die tijd vonden de Egyptenaren het trouwens normaal om je familieleden uit te moorden. Cleopatra, bijvoorbeeld, joeg haar zus Arsinoe uit de tempel van Artemis in Efeze en liet haar ombrengen op de marmeren trappen voor het gebouw. Daar zie je niets meer van als je daar rondloopt. Alles in Efeze draait om “Moeder Maria”. En de rij waar je in mag staan staan om haar beeltenis te bewonderen en de vermeende tranen die ze plengde. Tweedegeneratiefeministen maakten (en maken) zich kwaad om dat archetype. Het is een baarmoeder op twee benen, ze mag niets, zo stellen zij. Behalve onbevlekt ontvangen. Haar seksualiteit wordt ontkend.

Ik moet eerlijk bekennen dat die woede aanstekelijk is geweest. Ik ben er nog steeds niet helemaal vrij van. In de krabbenmand gaan liggen mokken was een aanlokkelijk perspectief. Maar lees eens even na wat er allemaal gebeurde rond dat jaar “0”. Het was één grote tieffesbende. Vetes, oorlogen, vreemdgaan, moorden, het was aan de orde van de dag. In zekere zin stelden de Romeinen orde op zaken. Het moet ook worden gezegd dat de zus van Cleopatra haar geen keus liet: ze deed niets anders dan samenzweren tegen Cleopatra. Vastberaden om haar van haar troon te stoten. Want zo zijn vrouwen. Althans, de luie. Die hebben geen zin om uit de spreekwoordelijke ‘knop’ te komen, hun armen naar de ‘buitenwereld’ uit te strekken en zichzelf te manifesteren zoals ze zijn.

Naar verluid hebben de Romeinen Maria Magdalena omgebracht. Dit is een getuigenis van een medium en kan niet (wetenschappelijk) worden gestaafd. Ze schijnt drie keer van een gebouw te zijn afgegooid. Al haar botten braken. Het moet een vreselijke dood zijn geweest. De Romeinen waren kennelijk doodsbang voor een herhaling van de geschiedenis. Eén vrouw met (teveel) macht kan alles op kop zetten. Ze runde naar verluid een schooltje in Frankrijk, na haar vlucht, waar ze leerlingen ontving die meer wilden weten over liefde en spiritualiteit. Ze doorbrak taboes, zette mensen (terug) in hun kracht en bleef tegen de klippen op vasthouden aan het recht om vrouw te zijn en uit te dragen wat dat inhoudt. “Het feminiene” maakt nog steeds een diepe angst los, zo bleek recent maar weer.

Een maatschappelijk en in het verlengde daarvan een economisch evenwicht vinden tussen de (genderneutrale) seksen blijft een slepend probleem dat in elke beschaving weer opnieuw aan de orde komt, zij het elke keer weer in een andere vorm. Dan weer prevaleert het patriarchaat, dan weer prevaleert het matriarchaat. Daar komt nu een ‘element’ bij: de ‘fluïde’ variant “x” doet veel stof opwaaien. Wat zou er gebeuren als “we” dat besmuikte genderfascisme en de bijbehorende twee hokjes helemaal los zouden laten? Zou dat getouwtrek dan eindelijk eens ophouden? Er bestaan culturen met wel 5 genders. Je bepaalt zelf wie je bent. En je hoeft met niemand te overleggen. Hollanders hebben echter moeite met het democratiseren van (gender)identiteit. En dat heeft religieuze wortels.

Die wortels hoeven niet uit de grond te worden getrokken: dat is mij te overdreven. De geschiedenis heeft ons gemaakt tot wie we vandaag zijn. Maar ik wil ook geen grote bek hebben als ik struikel over zo’n iets te ver uitstekende wortel en daar even wat van zeg. Voor de Nederlandse (grond)wet zijn we allemaal gelijk. Ongelijkvormig, maar gelijk. Toch?

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s