Over de schutting

Geachte mevrouw Sonja Kersten, geachte heer Ab Klink,

Ik begrijp en respecteer uw zorgen omtrent de dynamiek op de arbeidsmarkt van zorgprofessionals. Maar het interesseert me niet. Dit zijn de mensen die daadwerkelijk en feitelijk de concrete zorg verlenen. Aan het bed. Thuis. Of tijdens een uitstap. En niet achter Excelspreadsheets zitten te rekenen met het gouden pensioen in het achterhoofd.

Van de zogenaamde ‘blijfbonus’ van AMC Amsterdam van een schamele 1.250 euro per jaar lig ik dan ook niet wakker. Verder lig ik ook niet wakker van wijkverpleegkundigen (of verzorgenden of thuishulpen) die passende huisvesting in de nabijheid van de zorgwijk krijgen aangeboden. Doen we namelijk ook voor mensen die hier aanspoelen op bootjes uit gebieden waar de kogels je om de oren vliegen.

Ik heb destijds uitgebreid kennis genomen van uw rapport d.d. 16 augustus 2012, meneer Ab Klink, en u heeft 100 procent gelijk. Onnodige niet bewezen effectieve medische (be)handelingen: daar moeten we gewoon mee stoppen. En ik meende dan ook gezien te hebben dat minister Schippers het één en ander in werking heeft gezet door randvoorwaarden te stellen aan het ZvW-basispakket. Is de zorg niet bewezen effectief? Komt het er niet in.

Eén kanttekening moet ik toch even plaatsen bij uw betoog in het Financieel Dagblad. Het is een slechte gewoonte van u en uw collega’s in het traditionele politieke midden om de gemeente als Putzfrau naar voren te schuiven indien en voorzover de doelstellingen op uw bureau niet helemaal gehaald worden. Als u echt iets wilt veranderen in het Sociaal Domein dan moet u 16 uur per dag werken.

En niet alle cliënten liggen horizontaal in een ziekenhuisbed. Het hele idee van ‘preventie’ is om (kwetsbare) mensen zoveel mogelijk verticaal deel te laten nemen aan de maatschappij met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven als uitgangspunt. En als ik het rapport van de Raad voor de Volksgezondheid d.d. 19 juni 2017 goed heb begrepen, dan gaat dat verder dan enkel ‘medisch zinvolle zorg’ verlenen.

Het hele idee van zwaardere (ziekenhuis)zorg voorkomen is de juiste zorg verlenen op het juiste moment aan het juiste adres. En dat doe je onder andere door fatsoenlijke salarissen te betalen aan gekwalificeerd personeel dat in de wijk en wie weet straks wel op kantoor even langskomt om een (operatie)wond te verzorgen, de spieren soepel te houden of (tijdelijk) het huishouden te regisseren.

Van harte nodig ik u uit om verder te kijken dan uw zorgverzekeraarsneus lang is en in overweging te nemen dat er dienstauto’s rondrijden van om en nabij de 60.000 euro en dat het toedienen van de laatste versie van elektroshocktherapie tot nu toe slechts in 3 van de 10 gevallen bewezen effectief is. U moet niet bij de zorgprofessionals zijn als u aandacht wilt voor de vermeende onbetaalbaarheid van de zorg.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s