4 weken Kafkaësk VVT-beleid

image

Cartoon: http://www.arendvandam.nl

Op 15 maart 2017 voltooide de eloquente straatvechter Lilian Marijnissen de lange mars naar de Tweede Kamer en vlak erna bleek wederom hoe diep de liefde voor onze senioren echt zit. De SP-motie voor een flitsinvestering van 300 miljoen in verpleeghuiszorg haalde bakzeil. De PVV-macrobudgetmotie van Fleur Agema om een minimale bezetting van 2 medewerkers op 8 verpleeghuisbewoners te realiseren sneuvelde. Wat nu?

100 miljoen
Ho ho, niet getreurd, 100 miljoen komt er. En hoe. Het demissionaire VWS knoopt er een “So You Think You Can Care?” auditie aan vast waarbij VVT-instellingen door een brandend administratief hoepeltje moeten springen en op commando moeten blaffen volgens een op voorhand aangeleverd bureaucratisch wijsje. Als dit traject goed wordt afgelegd komt er een éénmalig zakje met duiten. Randvoorwaarde voor deelname is een ondraaglijke jeuk aan de cashflow en ernstige pijn aan de kwaliteitsindicatoren. In de Achterhoekse politieke arena noemen wij een dergelijke Kafkaëske constructie een ‘fuik’.

Inkopper
VVT/JGZ-belangenbehartiger Actiz maakt op zeer diplomatieke wijze korte metten met dit wedstrijdje. Hoewel deze middenvelder in het Sociaal Domein zich in het verleden uiterst bescheiden opstelde als het ging om deelnemen aan het levendige politieke debat over de verpleeghuiszorg en niet openlijk inhoudelijke kritiek uitte op het vigerende beleid steken zij nu de nek uit. Met een kristalheldere breed gedragen oproep aan het adres van het VWS om de nodige kwaliteitsverbetering van de verpleeghuiszorg structureel te faciliteren met de bijbehorende muntjes. Negeren lijkt gezien de handtekeningen onder het maatschappelijk breed gedragen voorstel bijna onmogelijk.

‘Bijltjesdag’
U mag mij verwijten dat ik zo zuur ben als een pak karnemelk dat drie dagen in de meizon heeft staan schiften vanwege ‘bijltjesdag’. Dan wrijf ik u wel even mijn curriculum vitae onder de neus en de uren die ik geïnvesteerd heb in het behoud van menswaardige ouderenzorg in neo-liberaal zwaar weer. Overal en nergens heb ik beleidsmakers de kop gek gezeken over de eenvoudige noodzaak om structureel te investeren, realistisch te begroten op basis van de demografische realiteit en de grillen van de marktwerking stevig te corrigeren met ijzeren ruggengraten. Teveel pluchekontjes hebben stront tussen de oren.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s