Rutte 1 & Rutte 2

image

In maart 2010 agendeerde ik de ouderenzorg. Of eigenlijk al eerder. Ik kondigde vantevoren in een lokale krant aan dat ik kritisch ging kijken naar de uitvoering van de WMO om de dienstverlening van de gemeente waar nodig te verbeteren. In verschillende gemeenten in Nederland zakte op dat moment de kwaliteit van zorg en de arbeidsvoorwaarden mede door de marktwerking met donderend geraas door de bodem. Ik zal er maar geen doekjes om winden. Het hoofd ging snurkend op de schouder als ik erover begon. “Heb je haar ook weer.” Voor de volledigheid: dat interesseerde mij geen zak. Ik heb het hele spul er aan de haren bijgesleept.

7 jaar later. BN’ers bemoeien zich succesvol tegen dit dossier aan en de DMU’s in Den Haag nemen dit bloedserieus. Ondertussen blijven de verbijsterende verhalen over curieuze besparingen in de zorg naar buiten komen. Ouderen die tijdens het stervensproces in het verpleeghuis naar huis worden gestuurd vanwege ‘kaders’. Complexe zorgarrangementen aan huis die door de verzekeraar worden gesaboteerd met valse beschuldigingen van ‘PGB-fraude’. Ja, er gaat ook heel veel goed. En ja, onze uitgangspunten zijn relatief gesproken sociaal. Maar áls het (hier) misgaat, dan gebeurt dat toch wel niet op zo’n asociale manier! Ongekend.

En de feiten moeten worden benoemd. Stuk voor stuk. Dus ik hoop dat alle mensen die te maken krijgen met onrecht of rare beslissingen aan de bel trekken. Heb je gelazer met de WMO? Stap op een lokaal raadslid af, daar zijn ze voor. Heb je gelazer met je verzekeraar over ZvW-verzekerde verzorging of verpleging? Schrijf een klachtenbrief met een kopie naar de Raad van Toezicht. Gelazer met PGB? Spreek de SVB en de betreffende gemeente erop aan. Gelazer met WLZ? Spreek de betreffende zorginstelling erop aan met een klachtenbrief. Maak er werk van. Ga niet bij de pakken neerzitten. Wordt er niet geluisterd? Bel de regionale krant.

Het is verschrikkelijk beroerd als je in de steek wordt gelaten door slampampers die er een potje van maken. Nog veel beroerder is om erover te zwijgen. We hebben hier met z’n allen afgesproken dat we goed voor elkaar zorgen als het erop aan komt en daar betalen we ook grof voor met z’n allen. Laten we er dan ook voor zorgen dat dat geld voor de zorg in de juiste zakken verdwijnt en niet aan excelspreadsheetjes blijft kleven. Verschillende kamerleden maken op een constructieve manier werk van misstanden. Renske Leijten (SP, nummer 2), Linda Voortman (GroenLinks, nummer 4) Mona Keijzer (CDA, nummer 2) Marith Volp (PvdA, nummer 14), Fleur Agema (PVV, nummer 2), Vera Bergkamp (D66, nummer 6). Ook daar betalen we met z’n allen voor. Maak een vuist en trek aan de bel als er gelazer is. En sorry de VVD sla ik even over. Want de bezuiniging kwam van rechts.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s