Leef, lach, huil, verwonder, heb lief.

image

Zo overtuigend liegen dat de ander aan zijn of haar eigen waarneming gaat twijfelen. Dat is wat de narcist doet. Jouw zelfbeeld en waardigheid moeten worden gebroken, anders kan de narcist geen controle over je uitoefenen. Volledige controle hebben over de ander is cruciaal voor de narcist. Precies doen wat de narcist van je verwacht ervaart de narcist als “liefde”.

De narcist weet het verschil niet tussen “controle” en “liefde”. Van het onvoorwaardelijk accepteren (of liefhebben) van anderen heeft de narcist absoluut geen notie. Een zwerm van onuitgesproken verwachtingen laat de narcist om jou heen cirkelen als uitgehongerde roofvogels. En je weet nooit waar en wanneer je zal worden aangevallen. Zo leef je voortdurend in een hyperalerte gemoedstoestand.

De narcist moet jou “hebben” omdat jij iets kunt dat de narcist zelf niet kan. Dat kan van alles zijn. Zelf een eigen mening vormen en durven uitspreken, een leuke werkkring met collega’s die je waarderen, mensen om jou heen die jou respecteren zoals je bent. Ook al houdt een narcist hartverscheurend veel van je, dat weerhoudt hem of haar er niet van om je in stukken te scheuren zodra je je kwetsbare kan laat zien.

Zodra jij (publieke) waardering krijgt voor jouw talenten, vaardigheden of inspanningen die je geleverd hebt ontsteekt de narcist in een bovenpersoonlijke woede, alsof hem of haar iets wordt afgenomen. Dit kan een aanleiding vormen om je tot op het bot af te kraken en (seksueel) te vernederen. Des te uitzonderlijker je talenten, des te vileiner de narcist kan reageren op de zichtbare manifestatie van je prestaties.

Weet dus dat als je het middelpunt van de nare belangstelling van een narcist bent, dat het je uitdaging is om je talenten te (her)ontdekken en nog verder te exploiteren dan je op dat moment al doet. En daarbij mag je de eventuele negativiteit van de narcist stoïcijns negeren. Reageer op de narcist alsof hij of zij een empathisch en liefdevol mens is. En als hij of zij naar jou uithaalt zegt je: “Jij bent niet wijzer.”

Op deze manier reageer je uit liefde, ook voor jezelf. Met name voor jezelf. Ja, strikt juridisch gezien kun je ‘slachtoffer’ zijn van de schade die een narcist aan kan richten in je leven. En het kan nodig zijn om dat aan te pakken in samenwerking met politie, justitie en GGZ. Maar blijf baas over je (publieke) identiteit en laat je niet verleiden tot openbare huilbuien.

Verdisconteer het onrecht dat jou is aangedaan niet in je eigenwaarde, zelfbeeld en in het verlengde daarvan je (publieke) identiteit. Jouw essentie kan door niemand worden aangetast. Wel kan je essentie worden overschaduwd door (grof) geestelijk geweld en emotionele manipulatie. Stop daarom met het geven van een emotionele respons op de negativiteit van de narcist.

Onthoud goed dat de narcist elke dag het slachtoffer is van zijn of haar eigen gedrag. Of wordt. Als jij stopt met het geven van een emotionele respons. Baken je grenzen af op een manier die geen enkele emotie verraadt. Geef hem of haar geen enkele blijk van emotionele pijn, woede of verdriet. Uiteindelijk zal de narcist bij zich- of haarzelf te rade moeten gaan.

Stoppen met emotionele respons is moeilijk, vergt veel zelfbeheersing, en voelt soms als stoppen met roken. Op het moment dat een narcist weer op je knoppen drukt kan het ontzettend lekker zijn om terug te meppen. Tijdelijk krijg je er een euforisch gevoel van. En het heeft een zeker nut. Je leert je eigen intellectuele kracht en emotionele bandbreedte kennen.

De narcist draagt een last. Een juk. Dat heeft met zijn of haar familie(geschiedenis) te maken. Hij of zij zal het jou dan ook niet in dank afnemen op het moment dat jij stopt met het geven van emotionele respons – de narcist heeft die respons nodig om zijn of haar last tijdelijk te verlichten. De narcist kan zelfs afkickverschijnselen krijgen. Maar je leeft niet voor de ander, en je emotionele energie is jouw eigendom.

2 gedachtes over “Leef, lach, huil, verwonder, heb lief.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s