We zijn allemaal mensen

f6517fe9f3cda9e637fa927263662ee7

Het draagvlak dat her en der wordt georganiseerd tegen narcisten begint karikaturale proporties aan te nemen. Alsof narcisten het kwaad in hoogsteigen persoon vertegenwoordigen. Of zelfs zijn. Soms zie ik websites voorbij komen van een zodanig gefrustreerde ex-partner, dat “narcisme” meteen maar even in het criminele verdomhoekje wordt geplaatst. Dan denk ik: bel die gozer op en zeg hem de waarheid. Stort zijn mailbox vol met grint, stuur een sms-tirade waar hem de haren van ten berge rijzen, lucht je hart. Klaar.

Narcisten zijn inderdaad zo egocentrisch als je je maar voor kunt stellen, maar ze zijn niet egocentrisch omdat ze dat zo graag willen, of om een ander kapot te maken, ze zijn dat omdat ze denken niet anders te kunnen. Narcisten zijn (nog) niet in staat om te begrijpen dat er een meerwaarde schuilt in wederzijdse samenwerking op basis van intrapersoonlijke gelijkwaardigheid die ze in hun moederziele eentje niet kunnen creëren; het idee om zeggenschap en kennis met een ander te delen beangstigt ze.

Narcisten kunnen extreem achterbaks worden en gruwelijk vilein uithalen als ze zich bedreigd voelen door zelfbewuste mensen en ze onderwerpen aan stelselmatige geestelijke terreur. En dat kan heel ver gaan, zoals contact opnemen met de politie, gemeente, huisarts, werkgever, woningcorporatie, makelaar, bank, media, alles om het doelwit te ‘omsingelen’ met verhalen die een karikatuur maken van het doelwit en diegene te isoleren van vrienden, familie en collega’s. De narcist wil totale controle over het ‘doelwit’ en de omgeving van het ‘doelwit’.

Een getergde narcist schuwt geen enkel middel om het doelwit volledig te kunnen beheersen en sturen. De verhevenheid en superioriteit die daarbij wordt aangemeten is echter toneel: in werkelijkheid voelen ze zich heel klein, onzeker en angstig. In tegenstelling tot wat aangenomen wordt maakt het narcisten namelijk wel degelijk een heleboel uit wat anderen van ze denken en vinden, het maakt ze zelfs zoveel uit dat ze het liefst elke beweging in het brein van het ‘uitverkoren doelwit’ regisseren. In het oog van de storm kunnen narcisten zelfs psychopatische trekken vertonen.

De onmacht die een narcist voelt is oneindig. Ze voelen zich elke dag volkomen machteloos zonder uitzicht op verbetering en functioneren voortdurend op ‘survival mode’. Ze ‘hangen’ als het ware aan de onzichtbare ‘touwtjes’ van datgene dat zij denken dat andere mensen over ze denken, terwijl ze feitelijk helemaal niet kunnen weten wat andere mensen denken. Een lijdensweg. Om zichzelf vanuit deze benarde positie te handhaven klampt een narcist zich vast aan mensen die wél “geaard” zijn, en dat verklaart waarom narcisten er zo’n grote moeite mee hebben om anderen los te laten of om gepaste afstand te houden.

Een narcist is (nog) niet in staat om zichzelf een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven, en kan zichzelf niet ‘bemoederen’ of ‘bevaderen’ zodra de narcist geconfronteerd wordt met (complexe) stress situaties, en zoekt ‘doelwitten’ uit die wel goed voor zichzelf kunnen zorgen, dringt zich op, praat het ‘doelwit’ tekorten of gebreken aan, en biedt vervolgens ‘hulp’ aan om de tekortkomingen te compenseren of weg te nemen. Vooral sterke, behulpzame en empathische vrouwen kunnen daar gevoelig voor zijn, en het is te allen tijde cruciaal om je grenzen af te bakenen. Een narcist kan je energetisch volkomen ruïneren.

Op het moment dat je hebt vastgesteld dat je te maken hebt (gehad) met narcistisch misbruik – en dat kan volkomen kloten zijn door de manier waarop een gestresste, getergde of afgewezen narcist kan huishouden in je leven – moet je oppassen dat je het slachtofferschap niet versleutelt in je identiteit. Een klassieke vrouwenvalkuil. De keiharde waarheid is dat een ontmoeting met een narcist je confronteert met je eigen vermogen (of onvermogen) om op je eigen instinct te vertrouwen en 100 procent trouw te zijn aan jezelf. Verzamel een rij mensen om je heen die je blind kunt vertrouwen en vaar onverzettelijk je eigen koers. Laat de narcist gaarkoken in eigen sop.

How to not raise a narcissist – Lenora Thompson

5 gedachtes over “We zijn allemaal mensen

  1. Iedereen die ooit met een narcist in zijn/haar nabijheid heeft geleefd en de ‘eer’ tot ‘doelwit’ gekozen te zijn die uit de weg geruimd moet worden zal herkenning vinden in dit stuk.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s