Verwaarloosde rouw

image

Het (kinder)trauma van onveilig of niet gehechte mensen kan naar boven komen zodra er bijvoorbeeld een dierbare overlijdt, of als er sprake is van een scheiding of ontslag. Als de rouw die daarbij komt kijken niet onder ogen wordt gezien kunnen anderen worden geslachtofferd om het niet onderkende verlies te ‘compenseren’.

Dat kan gepaard gaan met bruut geestelijk geweld. In dat geval moet de ander die ‘uitverkoren’ is, en aan wie het geleden verlies wordt “gekoppeld” met een negatieve projectie, hetzij de pijn en het verdriet van evenveel en vergelijkbaar leed openlijk delen, of het geleden leed compenseren met een evenredig privaat of publiek verlies.

Dat “evenredige” kan na verloop van tijd – zonder passende hulpverlening – echter wel worden weggelaten, want bij (te) lang verwaarloosde rouw bij onveilig of niet gehechte mensen ontstaat een nietsontziende rancune die niet stopt met om zich heen schoppen en slaan tot alles wat bij wijze van spreken groen en rijp is volkomen kapot is.

Dit kan zich uiten in onnavolgbare scheldpartijen op internet die uit het niets beginnen, stalktelefoontjes naar steeds dezelfde mensen aan wie degene zich energetisch “vastklampt”, het stelen van de identiteit van het slachtoffer en zich namens hem of haar voordoen, hem of haar ongevraagd (en opdringerig) diagnosticeren, of andere “maatregelen” die worden genomen om het doelwit te ruïneren.

Om rouw te kunnen verwerken heb je de intrapersoonlijke vaardigheid nodig om je met je hart met anderen te kunnen verbinden, en als je dat niet geleerd hebt, wordt het vroeg of laat onoverkomelijk moeilijk om met verliezen om te gaan die het leven met zich meebrengt. Het is van belang om goed te weten waar je persoonlijke pijn zit om dergelijk (zelf)destructief gedrag te voorkomen.

Ben je al geruime tijd bezig om anderen te slachtofferen op voornoemde manieren dan heb je de mogelijkheid om zelf aan de bel te trekken en een deskundige in te schakelen die je een spiegel voorhoudt. In een land als Nederland waar allerlei soorten hulp uitgebreid voorhanden is zou je deze verantwoordelijkheid zelf moeten en kunnen nemen. Zeker als je volwassen bent.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s