De stigmatisering van arbeid

image

Aan de honderdduizend verschillende manieren waarop mensen die zich ‘spiritueel’ plachten te noemen moreel getinte kanttekeningen zetten bij alles wat beweegt. Ik vind daar wat van. (Lees: ik erger me kapot.)

De oud-patriarchale scheten in de rugleuning van God’s troon knetteren er op geen enkele andere manier zo hard uit dan van die quasi-spirituele Boeddha-nevel die regelmatig over de polder trekt.

Of je wel eens even stil wilt zitten en niet wilt bewegen. Een betere voedingsbodem voor onversneden oud-socialistische heilstaatretoriek van de communistische zwamrichel is er niet. Laat staan het neoliberalisme.

Elke dag wordt er hier schreeuwend met de vinger naar ‘de islam’ gewezen. Dat zogenaamde verheven tot apathie nopende spirituele gezwam vind ik minstens zo beroerd als de benarde positie van de vrouw binnen ‘de islam’.

Over het vehikel van de liefde en alles wat daar tegenwoordig voor doorgaat wordt er me toch een partij dom gezwateld over al het goede dat je vanzelf wel toe zal komen als je maar lang genoeg stilzit.

‘De kosmos’ komt er wel mee, als ‘de kosmos’ het ernaar heeft. Wat klinkt me dat toch bekend in de gereformeerde oren. Ben ik even blij dat ik vroeger in de kerkbankjes goed heb opgelet.

Als je wat wilt bereiken in het leven, en van het zogezegde dubbeltje een kwartje wilt maken, dan moet je de handen uit de mouwen steken, en met de poten door de modder heen jenzen als dat moet.

En niet met de friemelvingertjes wijzen naar alles wat beweegt. En alles wat groen en rijp is met een zuur gezicht en met wortel en al uit de grond trekken. Recht van spreken moet je verdienen. Met knokehard werken.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s