Knoop in de zakdoek

De thuiszorg die gespecialiseerd is in de zorg voor een schoon en opgeruimd huis, een soepel huishouden, en het (vroeg)signaleren van een eventuele achteruitgang van de fysieke of geestelijke gezondheid van cliënten – kreeg bij monde van het regeerakkoord van dit kabinet aanvankelijk een razend onbeschofte korting van 75 procent voor de kiezen. Dat dat niet had gemoeten is inmiddels evident.

Inmiddels is die korting na een ontstellend slechte film gereduceerd tot netto 25 procent. We weten allemaal waar die besparing vandaan zou moeten komen. Niet bij de cliënten en de medewerkers. Elke euro die in hen geïnvesteerd wordt, is minimaal het dubbele waard.

Dat er een ‘knip’ is gelegd bij zzp3 die ervoor moet zorgen dat er meer mensen langer thuis verblijven rechtvaardigt de verontrustende geluiden dat er inmiddels ‘zware’ verpleeghuiscapaciteit wordt afgebouwd niet. Het rechtvaardigt ook geen CIZ die naar verluid alvast begint met het niet meer toekennen van ‘zware zorg’. Het slaat helemaal nergens op.

Het voorgaande zou betekenen dat er ergens in het VVT-domein een knoop in de zakdoek ligt die er niet in hoort. En de grote vraag is wie er dan zo stom is geweest om dat ding er op de verkeerde manier in te prutsen. Dat lijkt me een schone taak voor het ministerie van VWS, hetzij de NZA, om die interpretatiefout op te sporen.

De continuïteit in de thuiszorg is hoe dan ook niet gebaat bij het bashen van bestuurders die verantwoordelijk zijn voor (delen van) de VVT-portefeuille en het beschimpen en belasteren van politici die onderdelen van het sociale domein voor hun zware rekening nemen. Met jij-bakken komen we er niet.

Een kind snapt dat de manier waarop de zaken op dit moment verlopen niet de bedoeling kan zijn. Er is niemand die 25.000 mensen op straat wil. Ik hoop dat de betrokkenen volwassen genoeg zijn om hun democratische inbreng op een constructieve manier gestalte te geven, in plaats van zichzelf te laten reduceren tot een hybride kermisattractie.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s