Het patriarchaat voorbij

Na het interview met Thierry Baudet bij OBA live van vanavond gloort de voorzichtige hoop dat dit razend moeilijke onderwerp – de liefde, of wat daarvoor doorgaat – eindelijk eens bespreekbaar wordt zonder kapotgebombardeerd te worden met 14e eeuwse vooroordelen.

Het terrein van de liefde en alles wat daarbij komt kijken wordt permanent bezet door de babyboomers, en je kunt je kont niet keren of ze staan er alweer bij te prediken met hun kleingeestige commentaar. Zou je niet dit, zou je niet dat. Wat ze eigenlijk bedoelen is dit: ‘Ik had ook wel graag zoveel keuzes gehad.’ Moe word je daarvan. Hondsmoe.

De babyboomers begrijpen niet in wat voor een wereld wij leven. God is weg, de kerk is weg, ‘het gezag’ is weg – want de dokter en de notaris Google je bij elkaar, politici zijn er om dag in dag uit bekritiseerd te worden en de politie doet iets onduidelijks met bekeuringen. Kortom: alles is plat, alles ligt open. En dan worden de uitersten opgezocht. Thierry Baudet verwoordt dat treffend: “Grote geneugten, grote verliezen.”

Dat begrijpen de mensen van andere generaties niet. Zij zien alleen de vele keuzes die we hebben. Dat wij daardoor nooit en te nimmer het gevoel hebben dat we het ‘goed’ doen en altijd ‘op zoek’ zijn begrijpen zij niet. Wij kunnen geen ‘finale klap’ op onze keuzes geven met een duidelijke moraal of God als alibi. Wij zijn 100 procent verantwoordelijk voor ons eigen lot. En dat is zwaar.

Mensen van onze generatie staren in een grote onbestemde leegte als ze naar de toekomst kijken en allen die beweren dat ze dat vacuüm niet voelen liegen dat ze barsten. Er is niks voor ons. Dat is een vloek en een zegen, en het kost een grote intellectuele inspanning om daarmee om te gaan. Ik kan het geduld niet opbrengen om daar een roman omheen te knutselen. Het is wat het is.

Schelden doet u thuis ook niet

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s